آموزش استفاده از فضای مجازی به کودکان

آموزش استفاده از فضای مجازی به کودکان

 

ما در دنیایی زندگی می کنیم که فضای مجازی در تمام جنبه های زندگی ما حضوری پررنگ دارد و اطمینان از ایمنی فرزندانمان در دنیای آنلاین به یک دغدغه اساسی تبدیل شده است. فضای مجازی و اینترنت، بدون شک نحوه دسترسی ما به اطلاعات، برقراری ارتباط و یادگیری را متحول کرده است و فرصت‌های بی‌سابقه‌ای را برای رشد و اکتشاف در اختیار ما قرار داده. با این حال، خطرات و چالش‌های زیادی را نیز به همراه دارد، به‌ویژه برای جوانانی که ممکن است آمادگی کمتری برای گردش در  قلمرو پیچیده فضای مجازی داشته باشند.

اصلا فضای مجازی چیست ؟

با گسترش استفاده از اینترنت هر روز ابزارهای استفاده از اینترنت هم در حال پیشرفت هست. همه ابزارهایی که ما از انها برای برقرای ارتباط و یا هر کار دیگری در اینترنت استفاده میکنیم را فضای مجازی میگویند که زیر مجموعه اینترنت هستند. شبکه های اجتماعی، رسانه ها و … هم زیرمجموعه ای از فضای مجازی هستند.

مهمترین ویژگی فضای مجازی در دسترس بودن اطلاعات در آن است. این ویژگی همانی است که اینترنت را برای ما به امری حیاتی تبدیل میکند. اگر دقت کنید این تنها کودکان نیستند که به ابزارهای اینترنتی عادت کرده اند بلکه تصور اینکه دنیایی بدون اینترنت وجود داشته باشد برای بزرگسالان نیز ترسناک و غیر قابل باور است.

ماهیت فضای مجازی آن را به یک ابزار جدایی ناپذیر از زندگی روزمره تبدیل میکند. البته این حتما یک پدیده بد نیست بلکه اینترنت سالها است که در خدمت بشر بوده و نقاط قوت بسیاری را با خود به زندگی ما آورده است اما استفاده بسیار از آن میتواند برای هر گروه سنی خطراتی از قبیل موارد زیر را داشته باشد:

  • مشکلات شناختی
  • تهدید اعتماد به نفس
  • اعتیاد
  • مشکلات خواب
  • افسردگی
  • اضطراب و …

چرا باید از کودکان در برابر اینترنت و فضای مجازی محافظت کنیم؟

مفهوم امنیت آنلاین کودکان بسیار فراتر از محدود کردن زمان نمایشگر یا نصب کنترل‌ از سوی والدین است. این اقدام یک رویکرد جامع است که شامل:

  1. آموزش کودکان در مورد خطرات بالقوه
  2. تقویت ارتباطات واقعی
  3. تعیین مرزها و محدویت ها
  4. و تجهیز آنها به ابزار و دانش برای انتخاب مسئولانه در تعاملات اینترنتی میشود.

از آنجایی که کودکان به طور فزاینده ای در فعالیت های آنلاین مانند رسانه های اجتماعی، بازی های آنلاین و پلتفرم های آموزشی شرکت می کنند، نیاز به یک چارچوب قوی برای محافظت از  آنها حیاتی است. زیرا همه ما به عنوان پدر و مادر به بهترین ها برای فرزندانمان امیدواریم و آرزوی ما این است که آنها را در محیطی امن و دوستانه نگه داریم.

اما آیا ما به اندازه کافی در مورد خطرات احتمالی موجود در فضای مجازی اطلاعات داریم؟ در این مقاله، ما درباره تمام تهدیدات احتمالی و نحوه محافظت از فرزندان خود در فضای مجازی تا حد امکان صحبت خواهیم کرد.

کودکان با چه چیزهایی در فضای مجازی رو به رو میشوند ؟

دنیای دیجیتال خالی از خطر نیست و آمارها به ما یاداوری میکنند که کودکان در اینترنت با چه مشکلاتی روبرو هستند.

  • آزار و اذیت سایبری
  • قرار گرفتن در معرض محتوای نامناسب
  • کلاهبرداری های آنلاین و سایر تهدیدها به طرز نگران کننده ای رایج شده اند.

بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط مرکز تحقیقاتی پیو، 59 درصد از نوجوانان آمریکایی نوعی از آزار و اذیت آنلاین را تجربه کرده اند که ماهیت فراگیر آزار اینترنتی را نشان میدهد. مطالعه دیگری از مرکز تحقیقات جنایات علیه کودکان نشان داد که از هر هفت نوجوان، یک نفر درخواست‌های جنسی ناخواسته را به صورت آنلاین دریافت می‌کند، این واقعیت وحشتناک است.

این ارقام هشداردهنده بر نیاز فوری به اقداماتی برای محافظت از تجربیات آنلاین کودکان تأکید می کنند.

استفاده از آگاهی و ارتباطات در فضای مجازی

امروزه، برای محافظت از فرزندان خود به صورت آنلاین، ایجاد آگاهی و ترویج گفتگو در مورد خطرات موجود در اینترنت ضروری است. برای اطمینان از ایمنی آنها، ما باید در تجهیز آنها به درک و آشنایی با منابع لازم برای استفاده مسئولانه از اینترنت کمک کنیم.

یکی از جنبه های کلیدی آموزش کودکان؛ اهمیت حفاظت از اطلاعات شخصی آنها است.

القای این درک که اطلاعات شخصی فرزند یک کالای گرانبها است و باید فقط با افراد و منابع قابل اعتماد به اشتراک گذاشته شود، به ایجاد یک پایه احتیاط کمک می کند و در عزت نفس آنها تاثیر دارد.

پرورش رفتار مسئولانه در سنین پایین ضروری است.

آموزش به کودکان تفکر انتقادی و زیر سوال بردن صحت اطلاعات می تواند به آنها کمک کند تا تعاملات آنلاین امن و مخاطره آمیز را از یکدیگر تشخیص دهند. پرورش حس شهروندی دیجیتال یعنی تشویق کودکان به رفتار در اینترنت با مهربانی و احترام و رعایت همان ارزش‌هایی را که در دنیای واقعی دارند.

اطمینان خاطر دادن به کودکان برای گزارش هر چیزی.

والدین و مراقبان باید اجازه دهند تا کودکان در یک گفتگوی باز بدون اینکه نگران قضاوت شدن باشند در مورد خطرات بالقوه صحبت کنند. این کار می تواند کودکان را برای تصمیم گیری آگاهانه و گزارش هر گونه تجربه ناراحت کننده توانمند کند. با ترویج فرهنگ، والدین و سرپرستان؛ محیطی حمایتی ایجاد می‌کنند که در آن کودکان می‌توانند با خیال راحت به کشف قلمرو دیجیتال بپردازند و در مقابل تهدیدات آنلاین هوشیار باشند. این وظیفه ما است که از کودکان آنلاین محافظت کنیم و تمام این جنبه های ترسناک فعالیت های آنلاین را به تجربه ای شیرین تبدیل کنیم. هرچند که اینترنت می تواند مکان بسیار خطرناکی باشد.

راهکارهای دیگری برای کودکان کوچکتر وجود دارد که میتوانید از آنها برای محدود کردن زمان استفاده از موبایل و دیگر سیستم های هوشمند استفاده کنید. تنها چیزی که نیاز است بدانید این میباشد که به هیچ وجه کاری را انجام ندهید که از کودک خود خواسته اید نکند. به محض اینکه در دام بیافتید او نیز تقلید میکند.

غزل جعفری

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

بر روی ستاره‌ها کلیک کنید تا میزان رضایت‌مندی‌تان ثبت شود.

میزان رضایت‌مندی 0 / 5. شمارش آرا 0

هیچ نظری ثبت نشده است! شما اولین نفر باشید ...

0 0 پیام
امتیاز مطلب
0 پیام ها
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
نمایش همه پیام ها
0
لطفا دیدگاه خود را بیان کنیدx