خلاصه درسنامه ارائه شده :
اولین گام جهت رفع بدغذایی بررسی وجود یا عدم وجود عامل نارسایی است. عوامل ایجاد نارسایی در دو دسته مشکل جسمی و مشکل غیرجسمی بررسی شده است. جهت رفع مشکل جسمی به متخصص تغذیه مراجعه کنید (چک کردن قد و وزن منطبق با نمودار رشد). اگر مشکل غیرجسمی باشد، کودک در هیجان هایش دچار مشکل شده است. در صورتی که نارسایی رشدی وجود نداشته باشد از تکنیک 1202 استفاده کنید.
علت بدغذایی کودک
اولین قدم در مدیریت بدغذایی کودک بررسی نارسایی است، که دو حالت وجود دارد:
- نارسایی وجود دارد.
دو عامل باعث به وجود آمدن نارسایی میشود:
- مشکل جسمی: شامل مشکلات گوارشی مثل رفلاکس، مشکل تنفسی، مشکل معده، روده و … است که در این صورت متخصص تغذیه مداخله میکند.
- مشکل غیرجسمی: به پیدایش مشکل اساسی هیجانی در کودک مربوط می شود. کودکانی که در هیجان مشکل پیدا میکنند، دچار بدغذایی میشوند.
نکاتی که در انجام دادن فرآیند مداخله متخصص تغذیه در مشکل بدغذایی کودک باید رعایت شود:
- از متخصص تغذیه بپرسید که مقدار وزنی که کودک می تواند در فرایند مداخله از دست بدهد، چقدر است و تا کجا جای نگرانی ندارد.
- بپذیرید که چون فرزند شما به شرایط تغذیه کنونی خود عادت کرده، ایجاد تغییر دراین فرآیند کار بسیار سختی است. به همین دلیل روزهای اول شرایط سختی را تجربه خواهید کرد.
- نارسایی وجود ندارد.
اگر نارسایی وجود نداشته باشد؛ بر مداخله متخصص تغذیه اصرار نکنید و به طور مفصل فرآیند مدیریت بدغذایی کودک را پیش ببرید که به شرح زیر است:
تکنیک ۱۲۰۲ در برخورد با بدغذایی کودک :
۱ : ثبت غذاهای کودک در سه روز. هر غذا یا خوراکی که کودک درهر لحظه میل میکند؛ به همراه مقدار، جنس خوراکی و اینکه ایا پیشنهاد از طرف شما بوده یا انتخاب کودک بوده را حتما ثبت کنید. در طی این سه روز هیچ تغییری در خوراکی های کودک ایجاد نکنید.
۲۰ : رعایت ۲۰ نکته در برنامه غذایی فرزند و خانوادهاست، که در درسنامه ۲۹ توضیح داده شده است.
۲ : در صورتی که رعایت ۲۰ نکته نتیجه بخش نبود، دو پروتکل انجام شود که به ترتیب چک کردن حساسیت های لمسی (درسنامه 30) و چک کردن بی اشتهایی و پرخوری فرزند (درسنامه 31) است.