رفع ناسازگاری فرزند و تعامل با سایر کودکان به آموزش روبه رو مراجعه کنید.
رشد کودکان از طریق رسانه های تعاملی را میتوان از 5 دید، در نظر گرفت. این پنج جنبه، شامل رشد اجتماعی و عاطفی، رشد کلامی، رشد جسمی – حرکتی و رشد شناخت میشوند.
جنبه های مختلف رشدی در رشد کودکان
تمام جنبه های رشد کودکان از اهمیت یکسانی برخوردار است. با این حال زمانی که باید به آموزش و پرورش و هماهنگی این جنبه ها بپردازیم بسیار مهم و متفاوت است. جنبه های رشد کودکان عبارتند از:
- رشد عاطفی
- رشد جسمی
- رشد شناختی
- رشد کلامی
- رشد حرکتی
1. رشد اجتماعی و عاطفی
اگرچه سازمان ها و محققین بسیاری توصیه میکنند که فناوری هرگز نباید جای تعاملات و روابط اجتماعی را بگیرد؛ اما میتوان از فناوری برای تعامل اجتماعی و ارتباط بین کودکان، معلمان و والدین استفاده کرد.
کودکانی که از وسایل ارتباط تعاملی، مانند لپ تاپ همراه با همکلاسی خود استفاده میکنند، سطح ارتباطات گفتاری و همکاری آنها افزایش مییابد.
از این طریق کودکان می آموزند:
- با مجموعه قوانین بازی کنند.
- می توانند نقش های رهبری را در انواع بازی ها تجربه کنند.
- یاد میگیرند نوبت یکدیگر را رعایت کنند.
- بیشتر با هم سن و سالان خود ارتباط برقرار کنند.
- تحقیقات اخیر نشان میدهد که اینترنت همچنین میتواند به جای جدا کردن کودکان باعث ارتباط برقرار کردن آنها شود.
بسیاری از یافته ها، نگرانی درباره منزوی شدن کودکان، کاهش روابط با معلمان و همسالان که حاصل استفاده از وسایل دیجیتال است را کاهش داده.
2. تاثیر رسانه بر رشد کلامی
رسانه ها میتوانند با فرصت ها و انگیزه ای که در اختیار کودکان خردسال قرار میدهند، از رشد مهارت های کلامی و سواد آموزی پشتیبانی کنند.
- تحقیقات مختلفی نشان دادهاند؛ کودکانی که از نرم افزار دیجیتال آموزشی استفاده میکنند از الگوهای گفتاری پیچیدهتری استفاده میکنند. حتی گاهی در سطح بالایی از ارتباطات کلامی نیز مشارکت نشان میدهند.
- یکی از دلایل این امر این است که کودکان تمایل دارند هنگام حرکت اشیا و تصاویر و درگیر شدن با برنامه آنچه را که انجام میدهند روایت کنند.
- در یک ارزیابی، یک برنامه نرم افزاری که به طور خاص برای افزایش آگاهی واج شناختی طراحی شده بود، کودکان پیش دبستانی که از نرم افزار استفاده میکردند در مقایسه با گروه دیگر در سطح آگاهی واجی، عملکرد بهتری داشتند. ( آگاهی واجی یعنی دانش هجی کردن کمات)
- مشخص شده است که بازی های تعاملی کودکان، از مهارتهای خواندن کودکان پشتیبانی میکند و مهارت های نوشتاری کودکان را در آینده تحت تاثیر قرار میدهد.
- مطالعات دیگری نشان داده که از طریق مدلسازی؛ یک اسباب بازی تعاملی میتواند کودکان را در بیان داستان های پیچیده با استفاده از کلمات مناسب کمک کند. یعنی بیان کودک در گفتن داستان هایی نه با زبان بچگانه بلکه با زبان ادبی را بهبود ببخشد.
- همچنین کودکان یاد میگیرند؛ چگونه روایت ها را به وضوح به مخاطبان ارائه دهند که این توانایی برای یادگیری سواد آموزی و مهارتهای خواندن و نوشتن آنها بسیار مهم است. (نرمافزارهایی مانند گربه سخنگو)
- بعلاوه متخصصین دریافتند؛ کتابهای داستان تعاملی، در بهبود مهارتهای واجی کودکان و توانایی های بیان داستان موثر است. اما کمکی به تشخیص کلمات آنها نمیکند.
با این حال لوین دریافت؛ کتابهای داستان تعاملی که اجازه میدهد کودکان آن را کنترل کنند و به سلیقه خود به پیش ببرند بیشتر از کتاب های الکترونیکی که فقط داستان را میخوانند در یادگیری مهارت های ابتدایی خواندن و شناختن کلمات موثر هستند.
3. آسیب های رسانه تعاملی بر رشد جسمی و حرکتی کودکان
از مهمترین جنبه های جبران ناپذیر در رشد کودکان رشد جسمی آنها است. تحقیقاتی در مورد تاثیرات استفاده از رسانه های تعاملی برای سلامتی و رشد جسمی کودکان پیش دبستانی انجام شد. نتیجه آن، این بود که استفاده بیش از میتواند اعتیاد آور باشد و به کودکان آسیب برساند.
آسیب هایی از جمله:
- آسیب های عضلانی-اسکلتی
- آسیب بینایی
- چاقی به دلیل کمبود ورزش و تحرک.
- علاوه بر این نگرانی هایی در ارتباط با حریم خصوصی ایمنی کودکان و قرار گرفتن در معرض تبلیغات در اینترنت وجود دارد.
به منظور محافظت از کودکان در برابر این خطرات جسمی آکادمی اطفال آمریکا توصیه کرده اند: زمان استفاده کودکان از وسایل هوشمند مانند لپ تاپ، گوشی همراه، تلویزیون و بازی های ویدیویی به یک تا دو ساعت در روز محدود شو.
پیرو استاندارد های ارگونومیک؛ کودکان باید تشویق شوند که در روند استفاده از رسانه، وقفه های مکرری ایجاد کنند و خود را با فعالیت های بدنی درگیر کنند.
به همین منظور میتوان از بازی برای تحرک کودکان استفاده کرد. بازی های آنلاین و یا کلاس آموزشی آنلاین که باعث تحرک، فعالیت و افزایش هوش حرکتی جنبشی کودک شود، میتواند بسیار مفید باشد و در رشد جسمی و حرکتی کودک نقش مهمی را ایفا کنند.
4. تاثیر رسانه در پیشرفت شناختی رشد کودکان
رشد شناختی یکی از مهم ترین مراحل زندگی و رشد کودکان است. بدون یک مدل شناختی تثبیت شده مناسب، آنها در زندگی آینده با مشکلات فراوانی روبهرو خواهند شد. در بدترین حالت، افراد دارای کمبود شناخت ممکن است مبتلا به اختلالات روانی متفاوتی شوند.
اگرچه تعداد آنها هنوز کم است اما بیشتر مطالعات تجربی انجام شده بر روی رسانه های تعاملی و کودکان پیش دبستانی، توانایی فناوری را برای حمایت از یادگیری کودکان آزمایش میکند. نتایج تحقیقات متنوع است، برخی از آنها تاثیرات مثبتی بر شناخت و برخی نه تاثیر مثبت و نه تاثیر منفی میگذارند.
صرف نظر از یافته ها، اکثر محققان نتیجه می گیرند که تاثیر محتوای این موارد تعاملی مهم است و نه خود فناوری.
یادگیری همراه بازی های آنلاین یا تعاملی مفهومی است که برای تشویق کردن کودک در کسب دانش یکی از امیدوار کننده ترین رویکردها در صنعت آموزشی است که دامنه کاربردی گسترده دارد. جستجو درباره تاثر و پتانسیل بازیهای توسعه یافته و تکنولوژی در یادگیری از طریق رسانه میتواند در رشد شناختی چالش برانگیز باشد.
از آنجا که این روش میتواند در افزایش تعاملات کودک در مقایسه با فرایند آموزش سنتی با لوازم جانبی کارآمدتر باشد، میتواند تجربه یادگیری را بهبود ببخشد. به عبارت دیگر کودک این امکان را دارد تا به وسیله این بازی ها مهارتهای شناختی را یاد بگیرد و تقویت کند.
فعالیت های یخ شکن
اگر می خواهید یک فضای تعاملی در کلاس ایجاد کنید کودکان باید احساس راحتی، آسایش و آمادگی لازم برای درگیر شدن در یادگیری را داشته باشند.
- سرگرمی های محیطی
برای اینکه یک محیط تعاملی را در کلاس ایجاد کنید؛ برای شروع روز بازیهای یخ شکن میتواند روشی عالی برای ایجاد این محیط و سرگرم کردن کودکان باشد.
بازی های تعاملی که باعث میشود در طول روز کودک با روند یادگیری درگیر شود و با معلم به راحتی ارتباط برقرار کند.
- چیستان با جایزه
تشویق دانش آموزان می تواند کمک زیادی به ایجاد یک کلاس تعاملی کند. چیستان مربوط به برنامه درسی فعلی خود را جلوی کلاس قرار دهید و به اولین کودک که جواب درست را تشخیص میدهد جایزه بدهید.
به عنوان مثال، اگر به دانش آموزان خردسال خود ریاضیات ابتدایی می آموزید( مانند جمع و ضرب )، یک ظرف بزرگ را با آب نبات پر کنید و از آنها بپرسید: چند آبنبات در ظرف است؟ برنده میتواند یک آبنبات بردارد.
این چیستان به همراه یک جایزه، یک فرصت یادگیری تعاملی خوب را برای دانشآموزان شما فراهم کند.
- مفهوم نقاشی
واقعا میخواهید مطمئن شوید که دانش آموزان پیش دبستانی شما آنچه را که شما آموزش می دهید درک می کنند؟
از آنها بخواهید که آن مفهوم را بکشند. ترسیم مفهوم توسط دانشآموزان به شما امکان میدهد تا اطمینان حاصل کنید که واقعاً کودکان درس آموخته اند یا نه. این کار میتواند مفاهیم یادگیری را نیز تعاملی و جذاب کند.
- همراهی با کلاس های دیگر و کودکان دیگر کلاس ها ارتباط برقرار کنید
یکی از بهترین راهها برای تعاملی کردن کلاس؛ ارتباط گرفتن کلاس شما با کلاسهای دیگر است. با یک معلم در مدرسه مشارکت کنید و یک بحث ایجاد کنید. جایی را در نظر بگیرید که کودکانتان و کودکان کلاس دیگر در مورد موضوعی که هر دو یاد میگیرند بحث کنند.
کودکان نه تنها از تعامل با یک کلاس دیگر هیجان زده میشوند بلکه با توجه به این که هم سن هستند؛ تجربه های زیادی را میتوانند همزمان با هم داشته باشند و حس خوشایندی را احساس کنند.
میتوانید به صورت آنلاین و با نرم افزارهایی مانند اسکایپ نیز این تجربه را امتحان کنید.
مهارتهای تربیتی کودکان