خلاقیت یا شانس ! با کدام میتوان هر مشکلی را حل کرد ؟

خلاقیت

عمل خلاق، عادت را توسط ابتکار شکست می دهد و بر همه چیز غلبه می کند.

حل مسئله خلاقانه فقط ایجاد فکر های بکر نیست. گرچه ممکن است بسیاری از افراد این مسئله را با آن مرتبط کنند. در واقع این یک فرایند کاملا مشخص است که می تواند از تعریف مسئله تا راه حل های اجرایی به شما کمک کند.

خلاقیت داشتن در امور و ایده‌ های خلاقانه

بسیاری از ما به منابع و توانایی برای حلاقیت داشتن نیاز نداریم اما کسب و کارها باید قبل از رقابت به سمت نوآوری سوق داده شوند.

عدم انجام این کار می تواند حتی پاسخ خلاقانه کمتری و همچنین سود مالی کمتری به همراه داشته باشد. نوآوری در حل مسئله و مشکلات فقط محدود به تجارت نیست بلکه در زندگی روزمره نیز میتواند بسیار موثر واقع شود.

قبل از تولید ایده، درک بیشتر مسئله یا مشکلات بسیار مهم است. مطالبی که در ادامه به آن می پردازیم می تواند بینش بهتری از انواع موقعیت هایی که در آن فعالیت های ایده پردازی اعمال می شود را به ما بدهد.

همچنین ممکن است بخواهید از آنها برای یادگیری عمومی حل مسئله یا به عنوان فعالیت های خلاقانه استفاده کنید.

خلاقیت کودکان و بزرگسالانتعریف مسئله و خلاقیت داشتن برای حل آن

چندین دیدگاه مختلف در مورد تعریف و ماهیت مشکلات، بعلاوه انواع مختلف مشکلات وجود دارد. در ادامه مروری کوتاه بر برخی از تعاریف مسئله می پردازیم.

  • مشکلات به عنوان اهداف

یک مشکل از نظر برخی، مانع سخت یا هدف دشوار توصیف می کند. با توجه به این تعریف، غلبه بر هر چیزی که مشکل باشد، مسئله را بوجود می آورد. گرچه این تعریف توصیفی است اما برای اکثر موارد به اندازه کافی دقیق نیست.

چالش برانگیزترین موقعیت ها بیش از یک هدف برای غلبه بر آنها ارائه می شوند و در عوض، شامل یک سری فرایندها برای استفاده و ارزیابی هستند.

  • فاصله ای بین واقعیت  و ایده آل بودن

یک تعریف مناسب این است که، مشکل به عنوان یک شکاف بین وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب تعریف میشود. یعنی فاصله ای بین جایی که هستید و جایی که دوست دارید باشید.

  • مقابله با چالش

اکثر مشکلات بخاطر عدم اطمینان هستند و برای همین برای ما ایجاد مسئله میکنند. برای این مشکلات میخواهید کاری انجام دهید اما دقیقا نمیدانید چه کاری انجام دهید.

نوع مسئله ای که با آن روبرو هستید نحوه حل آن را تعیین میکند. به عنوان مثال، اگر بنزین شما تمام شود شما یک مشکل دارید که راه حل آن در این مورد نسبتا ساده است: ماشین را با بنزین بیشتری پر کنید.

هر راه حل دیگری اتلاف وقت است.( مگر اینکه بنزین در دسترس نباشد)

برای خلاقیت داشتن نیازی به صرف انرژی و تلاش زیادی ندارید. در طول زندگی با چالش های زیادی مواجه می شویم که تفاوت بین موقعیت حاضر با موقعیت مطلوب است.

با این حال، همانطور که در مثال بنزین گفته شده، همه چالش ها نیاز به خلاقیت داشتن ندارند. در اکثر مشکلات رویه های معمول وجود دارد  و همیشه برای مقابله با آنها استفاده می شوند.

نکته مهم در خلاقیت داشتن این است که بدانید چه موقع باید خلاق باشید و چه موقع باید مشکلات را با راه حل های عادی و همیشگی تان حل کنید. برای انجام این کار، مهم است که بفهمید چه نوع مشکل یا چالشی پیش روی شما است.

خلاقیت داشتن یعنی بدانید چه نوع مشکلی دارید ؟

بیشتر مشکلات را می توان با توجه به ساختار آنها طبقه بندی کرد. به عنوان مثال، اگر مشکل شما از ساختار مناسبی برخوردار باشد، شما ایده واضح و روشنی برای حل آن خواهید داشت.

شما وضعیت فعلی خود، وضعیت مورد نظر، و نحوه رفع فاصله بین آن دو را خواهید دانست. مشکل قبلی، تمام شدن بنزین، دقیقا یک مشکل ساختار یافته است.

به عنوان مثال اگر شما بخاطر بیماری یک دوره درمانی طی میکنید و بخاطر آن سرکار نمی روید ولی دوره درمانی زمان بیشتری نسبت به مرخصی شما دارد. اگر بتواتید فاصله این دو را مدیریت کنید یک مشکل ساختاری درست است.

ولی اگر با اطمینان نمیدانید که چگونه این فاصله را کاهش دهید در این صورت مشکل  مبهم است  و ساختار مناسبی ندارد.

مشکلات ساختاری نامناسب، راهنمایی یا اطلاعات نسبتا کمی در مورد چگونگی حل آنها به ما ارائه میدهند. یک مثال میتواند مشکل تولید ایده هایی برای محصول جدید باشد.

یعنی در این مورد، گزینه های ممکن بسیاری وجود دارد اما هیچ روش روشن و واضحی برای ادامه کار وجود  ندارد. یا به عنوان نمونه، یک سازمان غیر دولتی دارای مشکل ساختاری نامناسبی در مواجه با نحوه جذب داوطلبان بیشتر شده است.

چنین مشکلاتی آسان ترین راه حل ها را دارند؛ زیرا شما می توانید از یک پاسخ معمول برای حل آن استفاده کنید. مشکلات مبهم با ساختار نامناسب برای حل شدن، به پاسخ خلاقانه نیازمندند.

نوع مشکل رویکرد حل آن را تعیین می کند. به طور کلی، شما باید امیدوار باشید که همه مشکلات شما دارای ساختاری مناسب هستند.  به گفته

هربرت سایمون برنده جایزه نوبل، هدف از حل همه مشکلات، این است که مشکلات را به خوبی ساختار یافته کنیم.

برای حل چنین مشکلاتی به انرژی و زمان بیشتری نیاز دارید. در ادامه به بیان راه حل هایی برای مشکلات با ساختار نامناسب می پردازیم.

خلاقیت راهکارهای خلاق شانسارتباط خلاقیت داشتن و شانس

بسیاری از مردم اهمیت انجام فعالیت های مختلف را در روش های حل مسئله درک نمی کنند. شرایط امروزه جهان با تغییر سریعی که دارد شرایط را برای جستجوهای سیستماتیک و منظم و نه راه حل های شانسی فراهم می کند.

1. جستجو راه حل ها

یک ذهن تربیت شده و آگاه، لازم است ترکیب رویدادها و عناصر را تشخیص بدهد و راه حل جدیدی پیشنهاد کند.

فرانسیس کارتیه اول اشاره می کند، ایده های جدید ناشی از پیوستن ایده های قبلی با هم است.

با این حال، روند تولید بینش جدید چندان ساده نیست. ایده های جدید را می توان با ترکیب ایده های تصادفی و معین و منظمی ایجاد کرد.

2. حل مسئله خلاقانه (CPS (2

 حل مسئله خلاق یک روش یا تکنیک اثبات شده است که میتوانیم از آن برای حل مسئله به شکلی خلاق استفاده کنیم.

 این ابزاری است که به ما کمک می کند مشکلات را به درستی تعریف کنیم و ایده های ناب و خلاقی ایجاد کنیم و سپس در مورد این ایده ها اقدام کنیم؛ زیرا یک ایده فقط یک ایده است تا زمانی که به مرحله اجرا برسد و عملی شود.

در اینجا به مدل حل خلاقانه اشاره می کنیم.

این مدل توسط الکس آزبورن ایجاد شده است. او ابداع کننده مفهوم طوفان فکری بوده است. این مدل دارای شش مرحله است.

1)فقدان اطلاعات: در این مرحله شما مسئله یا مشکل را شناسایی کرده و همچنین می توانید آن را بیان کنید.

2)حقیقت یابی:در این مرحله شما داده ها را جمع آوری می کنید تا بتوانید درمورد مسئله یا مشکل بیشتر بدانید.

3)درک مشکل: این مرحله شامل یافتن مسئله است. در این مرحله تا جایی که می توانید مسئله را روشن کنید.

4)ایده یابی: دراین مرحله باید ایده های بیشتری را برای دستیابی به بهترین راه حل ایجاد کنید.

5)یافتن راه حل:در این مرحله باید راه حل هایی که به آن فکر کردید و بنظرتان به بهترین نحو، مشکل شما را حل می کنند را انتخاب کنید.

6)عملی کردن بهترین و خلاقانه ترین راه حل: مرحله ششم و آخرین مرحله شامل پذیرش است. یعنی برای اقدام باید برنامه ریزی کنید و راه حل انتخاب شده را آماده اجرا کنید.

بهترین ایده تئوری این مدل، این است که اگر به ترتیب شش مرحله را انجام بدهید، ایده ها و راه حل های موثرتری در مقابله با مشکل خود به دست خواهید آورد.

چگونه خلاق شویم ؟

تا اینجا درباره اهمیت خلاق بودن در حل مسئله صحبت کردیم. در آخر به طور خلاصه درمورد اینکه چگونه میتوانیم خلاقیت را در خود پرورش دهیم، اشاره می کنیم.

در اینجا مسئله بزرگی در مورد خلاقیت داشتن وجود دارد. شما نمی توانید به زور خلاقیت را به وجود بیاورید. شما نمی توانید همینطور یک جا بنشینید و خود را وادار کنید که خلاقانه تفکر کنید.

1) خلاقیت داشتن را ببخشید: شما می توانید با بهبود خلاقیت در خود و افراد اطراف خود، به راحتی کل ظرفیت خلاقیت تان را تقویت کنید. این بدان معنی است که همان تکنیک هایی را که برای خود به کار می برید برای افراد دیگر هم استفاده کنید.

همانطور که گفته شد، برخی از تکنیک ها وجود دارند که میتوانند شما را در تفکر خلاق با روش های پویاتر  کمک کنند.

2) وقت بیشتری به خود اختصاص دهید: یکی از بهترین اقداماتی که می توانید انجام دهید این است که به خود زمان بیشتری اختصاص بدهید. این همیشه ممکن نیست؛ بعضی اوقات برای حل یک مسئله فورا باید تصمیم بگیرید و یا سریعا اقدام کنید.

 اما اگر چند روز فرصت دارید به چیزی فکر کنید، هر یک از آن روز ها را به خود اختصاص بدهید و به راه حل های متفاوت بیندیشید.

زمان بیشتر به معنای این است که شما متغیرهای بیشتری را درنظر می گیرید و وقت بیشتری خواهید داشت تا روی راه حل های متفاوت تمرکز کنید.

3)خسته شوید: کسالت معنای منفی دارد ، اما در واقع برای ذهن شما مفید است. وقتی خسته میشویم ، ذهن ما فعال نیست و به این معنی است که می تواند آزادانه سرگردان شود (و از طریق روش های منحصر به فرد شروع به اتصال ایده ها کنند).

به همین دلیل است که بسیاری از مردم ادعا می کنند ایده های خوبی را هنگام دوش گرفتن ، یا هنگام رانندگی طولانی می گیرند. خسته بودن به شما کمک می کند تا مفاهیم خلاقانه تری تولید کنید.

4) با دیگران صحبت کنید: مهم نیست که چقدر خلاقیت طبیعی داشته باشید ، ذهن شما براساس دانش ، دیدگاه ها و تجربیات فعلی شما محدود می شود.

 اگر می خواهید افق های خلاقیت خود را گسترش دهید ، باید با افراد دیگری صحبت کنید که دانش ، دیدگاه و تجربیات مختلفی دارند. دنیا را از طریق چشم آنها ببینید و از آنها بپرسید که در مورد معضلات فعلی شما چه نظری دارند.

5) خود را با کارهای خلاقانه سرگرم کنید:  همچنین ایده خوبی است که خود را با هنر و کارهای خلاقانه افراد دیگر مشغول  کنید. حتی اقدامات ساده ای مانند آویختن هنر انتزاعی در دفتر کار یا پخش موسیقی جاز در حین کار ، می تواند تأثیر عمیقی داشته باشد.

آنها ممکن است بینش ارزشمندی داشته باشند که می تواند شما را به راه حلی جدید برساند.

6) از محیط اطراف خود الهام بگیرید: سرانجام ، در مکان های نامتعارف به دنبال الهام باشید.

اگر می خواهید مشکلی را در صنعت خاص خود حل کنید ، ممکن است به مشاغلی مانند خودتان نگاه کنید ، از جمله رقبای فعلی و مشاغل مشابهی که در گذشته وجود داشته اند.

با این حال ، بهتر است بررسی کنید که چگونه شرکتهای دیگر صنایع این مشکل را حل کرده اند. آنها ممکن است رویکردی کاملاً متفاوت داشته باشند که ذهن شما را نسبت به امکانات جدید باز کند.

با استفاده از این تکنیک ها ، شما با خلاقیت بیشتری فکر خواهید کرد. با گذشت زمان ، حالت های تفکر خلاقانه برای شما طبیعی تر می شود و شما می توانید راه حل های جدیدتری برای مشکلات و چالش هایی که مرتباً با آنها روبرو هستید ارائه دهید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

بر روی ستاره‌ها کلیک کنید تا میزان رضایت‌مندی‌تان ثبت شود.

میزان رضایت‌مندی 3 / 5. شمارش آرا 2

هیچ نظری ثبت نشده است! شما اولین نفر باشید ...

0 0 پیام
امتیاز مطلب
1 پیام
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
نمایش همه پیام ها
1
0
لطفا دیدگاه خود را بیان کنیدx