همیشه زمانی هست که والدین در حال تلاش برای رسیدن به پاسخی برای این سوال هستند:
بهترین تنبیه برای کودکان چیست و درست تنبیه کردن یعنی چه ؟
در رابطه با تجربه والدگری، فرقی نمیکند که والدینی با تجربه و یا بی تجربه باشید. معمولا شما به دنبال بهترین روشها برای تنبیه فرزند خود هستید؛ زیرا ممکن است او به هر دلیلی به شیوه مورد علاقه شما رفتار نکرده باشد و مادر و پدرش را بسیار عصبانی کرده باشد.
این عصبانیت چیزی نیست که به سادگی بتوان از آن گذشت و ممکن است واقعا اذیت کننده باشد. چه در مقابل یک کودک نوپا که همیشه در حال جیغ کشیدن است و چه درباره یک نوجوان عصبانی که به در و دیوار میزند. کنترل خلق و خوی در این مراحل برای والدین به شدت سخت است.
اول خشم خودت رو کنترل کن
در این مرحله مطمئن باشید که فریاد کشیدن و یا خشمگین شدن آخرین راه حلی است که میتواند به شما کمک کند اما معمولا اولین راه حلی است که به ذهن شما میرسد. وقتی اوضاع بدتر میشود که والدین به خشونت های فیزیکی، تنبیه های بدنی، بی احترامی و تحقیر نیز متوسل میشوند.
پس موثرترین و بهترین تنبیه برای کودکان چیست؟
درست تنبیه کردن کودکان
معمولا والدین بلافاصله بعد ازعصبانیت از کودکان از خود عکس العمل نشان میدهند. همه ما میدانیم که بدترین تصمیمات و رفتار دقیقا اولین تصمیماتی هستند که وقتی در حال تجربه هیجانات شدید و منفی هستیم گرفته میشوند؛ مثل خشم.
این تنبیه ها معمولا به شکلهای زیر انجام میشوند:
- کتک زدن
- کشیدن دست یا اعضای بدن
- تحقیر و متوسل شدن به زور
- کودک را مجبور به انجام کار ناخواستهای کردن
- تهدید کردن کودک و …
با این حال احتمالا باید بدانید که نتیجه این رفتار اصلا مثبت نخواهد بود شاید برای لحظه ای کودک کار بد خود را متوقف کند اما به هیچ وجه آن را فراموش نخواهد کرد. شما با این کار تنها امنیت و عشق متقابل کودک نسبت به خودتان را از او گرفتهاید.
بد نیست بدانید که تنبیه کردن به طور کلی اصلا معنی نمیدهد. کودکان آموزش خاصی از این رفتار نمیبینند. در نتیجه اگر به دنبال روشهایی برای درست تنبیه کردن هستید؛ بهتر است بدانید چنین چیزی وجود ندارد و در زمینه تربیت پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.
شواهد بسیاری نشان میدهد فریاد زدن و ضربه به کودک نه تنها چیزی به او یاد نمیدهد، بلکه در دراز مدت میتواند آسیبهای بسیاری را به زندگی فرزند عزیزمان وارد کند.
کاملترین آموزش تربیت کودک حرف شنو
پس وقتی کودک اشتباه میکند چگونه او را تنبیه کنم؟
درست تنبیه کردن یا آموزش نظم و انضباط به کودک
خوشبختانه برای آموزش دادن راه های بسیار زیاد و موثرتری نسبت به تنبیه کردن وجود دارد که یکی از آنها آموزش نظم به کودک است. با این کار شما به نقاط مثبتی در رابطه خود با فرزندتان میرسید:
- ایجاد رابطه مثبت با فرزند
- آموزش مهارت مسئولیت پذیری
- آموزش مهارت همکاری
- کسب مهارت انضباط شخصی بدون دخالت کسی توسط فرزند
اهمیت انتخاب بهترین تنبیه برای کودکان
هیچ والدی دوست ندارد همینطور بر سر کودک خود فریاد بکشد و یا او را مورد حمله و تعرض قرار دهد اما پرخاش حس عجیبی است. به علاوه دکتر کلاور میگوید:
گاهی ما این کار را انجام میدهیم زیرا استرس شدیدی داریم و راه دیگری برای درست تنبیه کردن کودک نمیبینیم.
تحقیقات نشان میدهند با ادامه دادن فریاد زدن به عنوان بهترین تنبیه برای کودکان میتوانیم تاثیرات منفی در روند زندگی او بگذاریم. برای مثال ممکن است موارد زیر را رقم بزند:
- ترک تحصیل
- مواد مخدر و استعمال دخانیات
- خودکشی
- افسردگی
- بیماری قلبی و …
پروفسور کلاور میگوید:
درست مثل این است که بگوییم این دارو فایده ای برای شما ندارد و به شما کمکی نمیکند حتی بیماری دیگری به شما میدهد. پس عاقلانه است وقتی میدانیم چیزی به کار ما نمی آید به دنبال راهکار متفاوت دیگری باشیم.
یکی از راهکارهایی که میتوانیم به جای تنبیه کردن از آن استفاده کنیم؛ آموزش نظم و رویکرد انضباط مثبت است.
خبر خوب برای والدین این است که حتما نتیجه می دهد.
رویکرد انضباط مثبت بهترین تنبیه برای کودکان
رویکرد انضباط مثبت بر ایجاد یک رابطه سالم بین والد و فرزند اصرار دارد. در این روش شما انتظارات خود از رفتار کودک را تعیین میکنید. برای این نوع آموزش به کودک به روشهای زیر عمل کنید.
- برنامه ریزی تن به تن
برای ایجاد یک رابطه خوب با هر سی صحبت و برنامه ریزی تن به تن یک امر مهم است. اما بیشترین تاثیر این تکنیک در رابطه تن به تن با فرزند است. این کار به معنی صحبت کردن با فرزند است.
- این گزینه یکی از مهمترین اموری است که باید در تمام مراحل تربیت فرزند آن را انجام دهید.
- به یاد داشته باشید این مکالمه باید به ازای هر فرزند باشد. شما نمیتوانید گروه فرزندان خود را تنها با یک مکالمه پیش ببرید.
- اگر سه فرزند دارید لازم است این عمل را سه بار در روز و حداقل به مدت زمان 20 دقیقه با هر فرزند، به صورت جداگانه داشته باشید.
- اگر زمان کافی ندارید اشکالی ندارد هر چقدر میتوانید حتی برای 5 دقیقه در روز این کار را انجام دهید.
- حتی میتوانید این مکالمه را با کاری ترکیب کنید؛ برای مثال ظرف شستن یا مرتب کردن اتاق.
- نکات مثبت را تشویق و تحسین کنید
به عنوان والدین میتوانم این اطمینان را به شما بدهم که ما معمولا روی همه رفتارهای بد کودک تمرکز میکنیم. بنابراین آنها را صدا میزنیم.
حتی ممکن است آنها کار اشتباه را برای به دست آوردن توجه ما انجام دهند. بنابراین رفتارهای بد برای جلب توجه والد به جای متوقف شدن حتی با بدترین یا بهترین تنبیه ادامه پیدا خواهد کرد.
- کودکان با تعریف و تمجید رشد میکنند و شکوفا میشوند.
- انها با تشویق احساس دوست داشتنی بودن و خاص بودن میکنند.
دکتر کلاور میگوید:
به جای کار بد مراقب کارهای خوب کودک باشید و حتما آنها را تشویق کنید؛ حتی ساده ترین کار را با ساده ترین کلام تشویق کنید. این میتواند خود به ذهن کودک نظم بدهد.
- انتظارات را به روشنی بیان کنید.
دکتر کلاور میگوید:
اینکه به فرزندتان بگویید دقیقا میخواهید چه کاری را انجام دهد بسیار ساده تر و موثرتر از این است که به او بگویید چه کاری را انجام ندهد.
وقتی به کودک میگویید بچه خوبی باش یا به هم ریخته نباش او اصلا نمیداند و نمیفهمد که شما از او چه میخواهید.
- بنابراین بهتر است به شکل واضحی به او بگویید: «لطفا اسباب بازیهایت را در جعبه بریز. یا با قیچی خودت کاغذ رنگی هایت را خرد کن.»
- انتظارات واضح میتواند احتمال انجام کارهایی را که میخواهید افزایش دهد.
- حتما انتظارات واقع بینانه ای از یک کودک داشته باشید.
- شما میدانید توانایی کودکانتان تا چه حد است. غیر ممکن را از انها نخواهید.
- از خلاقیتتان استفاده کنید و حواس کودک را پرت کنید.
وقتی فرزند شما حسابی لجباز است یا به این سادگی نمیتوانید جلوی او را بگیرید حواس پرتی بهترین تنبیه است.
تاکتیکهای حواس پرتی:
- تغییر موضوع
- معرفی یک بازی
- هدایت او به مکان یا اتاقی دیگر و عوض کردن محیط
- پیاده روی
آموزش تربیت و تنبیه کودک با راهکارهایی ساده
با این کارها شما انرژی ای که نیاز به تخلیه را دارد به راحتی به یک فعالیت مثبت دیگر انتقال داده اید.
زمانبندی در تکنیک حواس پرتی بسیار مهم است. بهترین زمان، لحظه ای است که کودک شروع به بی قراری، تحریک پذیری و آزرده شدن میکند و شما پیشبینی میکنید که چه اتفاقی قرار است بیافتد.
این ۴ راهکار به سادگی میتوانند کودک را با هر درجه سرکشی و نافرمانی متوقف کنند. توجه کنید که بدون نیاز به تنبیه بهترین روش تربیتی پیشگیری است. علاوه بر همه اینها هر لحظه که نزدیک به انفجار از عصبانیت و خشم بودید به این موضوع فکر کنید که کودک شما را میبیند و از شما می آموزد.
غزل جعفری