از اصلی ترین دغدغه های والدین، علاقه مند کردن فرزندان نسبت به انجام تکالیف و ایجاد علاقه به درس و انگیزه در مشق نوشتن است.
و برای این کار، همیشه دست به دامن پیشنهاد های رنگارنگ می شوند. پیشنهادهایی نظیر خرید اسباب بازی های دلخواه، دادن وقت بیشتر برای بازی های کامپویتری، رفتن به پارک و شهربازی، خوردن خوراکی مورد علاقه و …
چرا که دادن این پیشنهاد در مرحله اول برای با انگیزه مشق نوشتن، فورا جواب می دهد!
و همین نتیجه، والدین را را مجاب می کند تا دوباره از دادن پاداش استفاده کنند.
غافل از اینکه این کار، نه تنها فرزند را به مدرسه و مشق نوشتن علاقه من نمی کند، بلکه او برای انجام تکالیفش وابسته به پاداش های بیرونی می شود و با انگیزه مشق نوشتن به صورت واقعی و درونی، تبدیل به یک رویا می شود.
در واقع اگر روزی هیچ پاداش بیرونی ای برای نوشتن مشق در نظر گرفته نشود، فرزند بی هیچ میل و انگیزه ای شروع به مشق نوشتن می کند و چه بسا آن را رها می کند و یا آن طور که باید به آن نمی پردازد.
همین می شود که دوران مدرسه، مشق و تمام عوامل مربوط به مدرسه برای والدین و فرزندان تبدیل به کابوس می شود!
برای همه پدر و مادرهایی که آرزوشونه بچه مشقاشو بنویسه
برای ایجاد انگیزه در مشق نوشتن چه باید کرد ؟
ما در این مقاله ۴ راهکار برای علاقه مند کند کردن فرزندان به انجام تکالیف و با انگیزه مشق نوشتن ارائه داده ایم که با ایجاد انگیزه ی درونی، موفقیت تحصیلی فرزندان را تضمین کنیم، همان که همیشه می خواستید!
۱.نوشتن مشق را به یک کار اجباری تبدیل نکنید !
داستان از جایی شروع می شود که والدین، درس خواندن را مثل یک کار برای فرزند خود در نظر می گیرد و همانطور که کار کردن را اجباری میپندارند، درس خواندن را نیز برای فرزند، اجباری تعریف می کنند.
- در واقع هر چه نوشتن مشق برای فرزند جدی، و به دور از بازی و خوش گذرانی، تعریف شود، اجتنابش از انجام آن بیشتر خواهد شد!
- فرزندان، به ویژه در سن دبستان، تمام علایق شان با بازی کردن و تفریح گره خورده است و اگر چیزی خارج از دایره بازی باشد، هیچ میل و رغبتی به صورت ذاتی برای آن نخواهند داشت.
- ابتدا این فکر را برای خود تغییر دهید که «انجام تکالیف، مثل انجام یک کار جدی و اجباری برای فرزندم است».
۲. محیط دلچسب
- برای ایجاد انگیزه مشق ، محیط را طوری طراحی کنید که برای فرزند شاد و لذت بخش باشد.
- می توانید کنار میز تحریرش از یک چراغ مطالعه جذاب استفاده کنید که فضا را برای او مفرح کند.
- یا به صورت شعر و بازی با یکی از عروسک هایش او را در فرایند مشق نوشتن همراهی کنید.
- کار دیگری که می توانید بکنید این است که هر دو در کنار یک میز بنشینید.
- شما شروع به نوشتن مطلبی کنید و فرزندتان نیز به درس خواندن بپردازد و هر بیست دقیقه یک بار یک بازی جذاب انجام دهید.
۳. کودک را تهدید نکنید
- از جمله « تا مشق هایت را ننوشتی، از بازی خبری نیست! » به هیچ وجه استفاده نکنید!
- هر چه شما تلاش کنید بازی را از مشق نوشتن و انجام تکالیف جدا کنید، همانقدر فرزندتان از مشق متنفر خواهد بود.
- همانطور که اشاره شده، فرزند شما در این سن از هر چه که خارج دایره ی بازی و تفریح باشد خوشش نمی آید.
- زمانی که شما به او می گویید «تا زمانی که مشق هایت را ننوشته ای، فلان بازی را اجازه نداری انجام دهی.» او با قدرت تمام تری از با انگیزه مشق نوشتن دوری خواهد کرد!
- به آنها اجازه دهید در بازه های کوتاهی مشق بنویسند و بازی کنند. یعنی مشق نوشتن و بازی کردن در یک زنجیره ی به هم پیوسته و در مدت زمان های کوتاه و به دنبال هم انجام شود.
- توجه داشته باشید بازی هایی که در زمان های میان انجام تکالیف در نظر میگیرید بهتر است از نوع بازی های حرکتی باشد، که ذهن فرزندتان شاداب و سرزنده شود و سپس دوباره، آماده ی فکر کردن، نشستن، تمرکز کردن و با انگیزه مشق نوشتن شود.
۴. از تنبیه و اجبار برای ایجاد علاقه به درس ، دوری کنید!
- اگر برای نوشتن مشق شبیه اردوگاه های اجباری بالای سر فرزندتان بایستید و او را مجبور به انجام آن کنید، در ذهنش این کار را طاقت فرسا کدگذاری خواهد کرد و همیشه به دنبال راه فراری از آن خواهد گشت.
- از تنبیه استفاده نکنید. تنبیه نه تنها باید به صورت محدود و اصولی در فرایند فرزند پروری استفاده شود، بلکه در مورد با انگیزه علاقه به درس نیز به هیچ وجه نباید استفاده شود!
- هر چه مشق نوشتن در ذهن فرزندتان با جملات منفی، محیط سرد و خشک، تنبیه و خستگی تداعی شود، او بی انگیزه و بی علاقه تر خواهد شد و درس خواندن، ادامه ی تحصیل و موفقیت تحصیلی برایش، جنبه منفی و دوست نداشتنی خواهد داشت!
موفقیت تحصیلی و با انگیزه نوشتن مشق ، در گرو این است که سال های تحصیل و مدرسه برای فرزندتان یاد اور سال های شاد و خاطره انگیز باشد.
بنابراین تمرکزتان را از اینکه صرفا فرزندتان مشق هایش را به موقع و کامل انجام دهد بردارید و به دنبال جذاب تر کردن و لذت بخش تر کردن فرایند تحصیل باشید.
خودتان را جای او بگذارید؟ دوست داشتید در حین نوشتن مشق ، والدینتان چه رفتاری با شما داشته باشند؟
یادتان باشد، زندگی آموختنی و ساختنی است و شما آفریدگار آن هستید.
سلاله سادات اصل علوی پایدار
دکتری روانشناسی سلامت