یادگیری کودکان از طریق بازی

نویسنده مقاله:
فاطمه کریمی
یادگیری کودکان از طریق بازی
منطقی برای یادگیری کودکان از طریق بازی

تفکر ما در مورد بازی تحت تاثیر سال­ها کار بسیاری از متخصصان عرصه تعلیم کودک، روانشناسان، محققان و متخصصان حوزه کودک و مطالب نوشته شده در مورد یادگیری کودکان و نقش حمایتی والدین و مربیان در آن قرار گرفته است.

آنچه از همه تفکرات کانت، مونته سوری اشتاینر و مختصصان و روانشناسانی مانند اینها پدید امده است مجموعه­ای از اصول مشترک است که در آموزش و یادگیری اولیه کودکان موثر واقع شده است.

در این مقاله سعی بر این داریم تا مفهومی از یادگیری اولیه به شما ارائه دهیم و در ادامه راهکارهایی برای یادگیری کودکان از طریق بازی و نقش بازی در یادگیری را شرح دهیم.

مهم بودن سال های اولیه زندگی

تحقیقات علمی طی 30 سال گذشته به ما آموخته است که مهم ترین دوره رشد انسان از بدو تولد تا هشت سالگی است. در طول این سال ها، توسعه مهارت های شناختی، سلامت عاطفی، قابلیت های اجتماعی و وضعیت جسمی و روانی سالم برای موفقیت در بزرگسالی پایه گذاری میشود.

اگرچه یادگیری فرایندی است که در طول زندگی و در تمام سال های عمر انجام میشود، اما در اوایل کودکی یادگیری با سرعت بیشتری انجام میشود که هرگز با سال­های دیگر زندگی برابر نخواهد بود، همچنین سال های پیش دبستانی در اواسط دوره یادگیری اولیه کودک قرار می گیرند و زمینه ساز برای موفقیت در مدرسه و فراتر از آن را میشوند.

بازی کودکان و نقش مهم آن در یادگیری و رشد در سال های اولیه

مربیان همیشه در حال تفکر هستند که چگونه به کودکان خردسال آموزش دهند تا بتوانند از پتانسیل عظیم یادگیری آنها استفاده کنند.

بازی یکی از مهم ترین راه هایی است که در آن کودک دانش و مهارت های اساسی کسب می کند. برای همین دلیل، فرصت هایی برای بازی و محیط هایی که بازی، اکتشاف و یادگیری عملی را ترویج و توسعه میدهند در مرکز اصلی برنامه های مقدماتی موثر برای یادگیری کودکان می باشند.

در ادامه منظور از بازی و یادگیری از طریق بازی را توضیح میدهیم و مثال هایی از روش هایی که کودکان از طریق بازی به خوبی مطلب و مهارتی را یاد میگیرند را نیز ارائه میدهیم.

اشکال مختلف بازی

در نگاه اول شاید بازی و معنای آن ساده به نظر برسد. برای مثال، وقتی میبینید کودکی در پارک، زمین بازی، کلاس و غیره بازی میکند میتوانید فعالیت او را تشخیص دهید. با این وجود تعریف بازی دشوار است. اگرچه محققان و نظریه پردازان، در مورد یکسری ویژگی های کلیدی تجربه هایی که از بازی کسب میشوند، توافق دارند.

یک جنبه مهم بازی نقش فعال کودک و کنترل بازی از طریق کسب تجربه است. نقش فعال به ابتکار عمل کودکان، تصمیم گیری و خود انتخابی کودک در بازی اشاره دارد. در نهایت، بازی باید تا حدی شامل نقش فعال کودک در بازی و کسب تجارب آن را شامل شود و همچنین بازی باید به کودک باور به توانایی های خود و شناختن آنها و خود مختاری را در حین انجام بدهد.

مولفه های بازی
  • بازی با معنا

کودکان برای احساس کردن جهان پیرامون خود و برای پیدا کردن معنی در یک  تجربه از طریق ارتباط آن با چیزی که برای آنها شناخته شده است، بازی می کنند. از طریق بازی، کودکان درک  خود از تجربیات شان را بیان و گسترش میدهند.

  • بازی نشاط آور

به کودکان یا حتی بزرگسالان هنگام بازی کردن نگاه کنید. اغلب آنها را در حال لبخند زدن یا خندیدن مشاهده میکنید. البته بازی ممکن است شکست ها و چالش هایی نیز داشته باشد، اما به صورت کلی بازی همواره همراه با احساس لذت، انگیزه بخش بودن و پر از هیجان است.

  • فعال بودن بازی

به کودکان هنگام بازی توجه کنید. شما به احتمال زیاد خواهید دید که آنها عمیقا درگیر بازی چه از نظر فیزیکی و چه از نظر ذهنی و کلامی هستند.

  • تکرار پذیری بازی

بازی و یادگیری اعمالی تک بعدی و بدون تکرار و تمرین  نیستند. کودکان برای تمرین مهارت ها، تجربه کردن احتمالات و فرصت ها و کشف چالش ها جدید که منجر به یادگیری عمیق میشوند، بازی می کنند.

  • اجتماعی بودن بازی

بازی به کودک این اجازه را می دهد تا ایده هایش را منتقل کند،  هم سن و سالانش  را از طریق  تعاملات اجتماعی درک کند، و راهی برای درک عمیق تر و روابط قدرتمند اجتماعی در آینده برای کودک ایجاد می کند.

یادگیری و توسعه مهارت اساسی در حین بازی

وقتی بچه ها انتخاب میکنند تا بازی کنند، فکر نمیکنند “حالا قرار است از این فعالیت چیزی یاد بگیرم”. با این حال، بازی فرصت های یادگیری خوب و مناسبی را در تمام زمینه های رشدی در اختیار کودکان میگذارد. توسعه و یادگیری پیچیده و جامع هستند اما مهارت ها در هر حوزه رشدی را از جمله حرکتی، شناختی و اجتماعی را میتوان از طریق تشویق کردن به بازی به کودک آموزش داد. البته باید در نظر گرفت که هدف نخست از بازی لذت بردن کودک از آن است و  در مرحله بعد به یادگیری کودک اختصاص داده میشود. در واقع، در تجربه هایی که کودک از طریق بازی آنها ا کسب میکند میتواند مهارت های پایه  خود را بالا ببرد. همانطور که قبل تر گفته شد، این اتفاق اغلب در سنین اولیه کودکی اتفاق می افتد.

کودکان با انتخاب بازی که دوست دارند انجام دهند، در واقع مهارت هایی را در تمام زمینه های رشد فکری، اجتماعی، عاطفی و جسمی پیدا میکنند. به عنوان مثال، در حالی که کودک در حال بازی است، میتواند مهارت های اجتماعی جدیدی از جمله به اشتراک گذاشتن اسباب بازی ها، توافق بر سر چگونگی کار با وسایل را یاد میگیرند یا اغلب با برخی از وظایف شناختی چالش برانگیز، مانند کشف چگونگی ساخت یک ساختمان با تکه های لگو کوچک و… درگیر میشوند.

کودکان یادگیرنده فعال هستند. آنها از طریق تعاملاتی که در بازی با وسایل و هم سالان یا هم بازی ها انجام میدهند، دانش کسب می کنند. آنها نیاز به تمرین زیادی با مواد و اشیاء حقیقی برای درک مفاهیم انتزاعی هستند. برای مثال، با لگو های هندسی میتوانند مفهوم اینکه دو مربع کوچک یک مستطیل تشکیل می دهد و دو مثلث یک مربع را نشکیل میدهد  را درک کنند. از رقصیدن الگویی مانند قدم به جلو، چرخش به عقب و مانند اینها را شروع به درک می کنند. کودکان شروع به متوجه شدن ویژگی الگوهایی میشوند که پایه و اساس هوش منطقی و ریاضی می باشد.

بازی های نمادین و نمایشی، مانند خاله بازی، در بیان ایده ها، افکار و احساسات کودک مفید واقع میشود. همچنین آنها یاد میگیرند که احساسات خود را چگونه کنترل کنند، با دیگران چگونه تعامل کنند و خلاقانه مسئله و مشکلی را حل کنند.

بازی استراتژی اساسی برای یادگیری و آموزش
  • یادگیری از طریق بازی در خانه و جامعه

میتوان گفت محیط خانه محلی است که کودکان خردسال و در سال های اولیه زندگی  بیشترین زمان خود در آن با والدین، خواهر برادر و یا سایر اعضای خانواده سپری می کنند. این تعاملات و روابط تاثیر قابل توجهی بر چگونگی درک و تجربه کودکان از جهان پیرامون خود دارد. در واقع خانه، محیط پیرامون و جامعه فرصت های بسیار خوبی برای ارتقا یادگیری از طریق بازی در سال های اولیه زندگی را فراهم میکنند. مراقبان اولیه یا اولین پرستاران کودک، به عنوان ” اولین معلمان” کودکان، بزرگترین حامی یادگیری کودکان هستند و بنابراین نقش مهمی در ایجاد فضای یادگیری از طریق بازی دارند. به همین جهت، حمایت و قدرت دادن به  پرستاران و مراقبان کودک باعث میشود آنها در شکل گیری یادگیری و رشد کودک نقش فعالی به منظور تسهیل یادگیری از طریق بازی برای کودکان و کسب تجارب روزمره داشته باشند.

  • یادگیری از طریق بازی در سال های اولیه مدرسه

یادگیری از طریق بازی مختص به سال های اولیه کودکی نیست. در پایه های ابتدایی، بازی تسلط کودکان بر مفاهیم آکادمی و علمی را افزایش می دهد و انگیزه کودک را برای یادگیری بالا میبرد. در واقع، دو مورد از مهم ترین چیزهایی که بازی میتواند توسعه دهد علاقه و انگیزه است. تشویق این موارد در سال های اولیه ابتدایی باعث میشود که آنها، خود در یادگیری مشارکت داشته باشند. علاوه بر این، بازی خلاقیت و تخیل که اجزاء حیاتی در توانایی کودک در حل مشکلات، لذت بردن و نوآوری می باشند را پرورش می دهد. بازی و فرصت دادن  در مشارکت فعال در یادگیری باعث تقویت توانایی خلاقیت دانش آموزان میشوند.

بازی باید چه ویژگی هایی داشته باشد تا منجر به یادگیری کودک شود؟
  1. یک محیط یادگیری غنیاز محرک های موثر
  • وجود بسیاری از وسایل بازی مختلف در دسترس، مانند خاک رس، کاغذ، رنگ ها، مواد طبیعی، عروسک ها و …
  • محیطی که وسایل به راحتی در دسترس کودکان قرار داشته باشند
  • محیطی که کودک فرصت انتخاب از بین تعداد وسیعی از وسایل را داشته باشد وشرایط انتخاب متنوعی از مواد و منابع موجود با توجه به خلاقیت و ایده های خود داشته باشد
  1. فضاهای بیرونی
  • به کودکان باید فرصت های زیادی برای بیرون رفتن از خانه داده شود؛ زیرا مشاهدات و بازدیدهای محیطی باعث افزایش تجربیات کودک میشود.
  • محیط بیرون منبع آشکاری از رنگ ها و عناصر مختلف است و در تسهیل کودکان برای تفکر خلاقانه در مورد دنیای اطرافشان کمک زیادی می‌کند
  1. کودکان را تشویق به
  • سوال پرسیدن کند
  • آنها را در بحث ها و فعالیت های گروهی شرکت دهد
  • یادگیری حل مسئله خلاقانه کند
  • انجام بازی کند
  • تکرار بازی و تثبیت مورد یاد گرفته شده کند

در ادامه به شرح مفصلی از سه  شکل بازی 1) بازی های نمایشی و 2) بازی های تخیلی/ نمایشی و 3 ) بازی های خلاق می پردازیم.

1-بازی های نمایشی

در گذشته تصور میشد که بازی نمایشی کودکان از طریق مراحل مشابه سایر اشکال بازی توسعه می­یابد. ابتدا نگاهی به مراحل توسعه تمام اشکال  بازی  در دوره های مختلف رشد کودک می اندازیم:

  • انفرادی: کودکان قبل از 2 سالگی در این مرحله از رشد و توسعه بازی هستند. در این مرحله کودکان به دنبال کشف محیط پیرامون خود می باشند و معمولا نوزاد با یکی از اعضای بدن خود و یا یک وسیله ساده بازی می کند.
  • موازی: کودک در 2 تا 3 سالگی در این مرحله می باشد و دوست دارد در کنار دیگر کودکان بازی کند، اما نه به شکل گروهی و تعاملی. میتوان گفت مهارت های اولیه تعاملات اجتماعی مانند استفاده از اسباب بازی مشترک و جابجایی اسباب بازی در این مرحله پایه گذاری میشود.
  • گروهی: از 3 سالگی به بعد، کودک وارد این دوره میشود و مهارت های اجتماعی گستردهای مانند دوست یابی، کشف ارتباطات، عذرخواهی کردن و قدردانی کردن و مانند این ها را از طریق بازی های تعاملی یاد می گیرد. کودکان از 2 سالگی می توانند بازی های نمایشی انجام دهند و این سن تا 4 سالگی اوج قدرت تخیل کودک می باشد.

 کودکان با بازآفزینی صحنه هایی از زندگی روزمره  و رفتارهای آشنا از افراد اطراف خود تقلید می کنند. نقش ها از این طریق، قدرت تخیل و همچنین توانایی ترکیب روایت گویی را در کودک توسعه می دهد. همانطور که کودک رشد میکند و بزرگتر میشود توانایی تخیل آنها تاثیر بیشتری بر ماهیت بازی آنها می گذارد. بازی آنها به طور فزاینده ای پیچیده و روایت هایی که ایجاد میشوند شامل شخصیت ها و قسمت های بیشتری هستند. دنیای خیالی که کودکان به وجود می آورند، آنها را قادر میسازد تا چیزهایی که در دنیای واقعی نمیتوانند درک کنند در دنیای خیالی تجربه کنند و بفهمند. بازی های نمایشی به خلاقیت و تخیل کودکان کمک می کند و باید کودکان به انجام آنها تشویق کنیم.

  • بازی نمایشی این فرصت را به کودکان می دهد تا:
  • ابراز وجود کنند
  • آزادانه زبان گفتگو را کشف کنند
  • احساسات خود و دیگران را کاوش کرده و درک کنند
  • توسعه همکاری، مراقبت، ملاحظه و کنترل کودک
  • تمرین انتخاب کردن و رشد قدرت تصمیم گیری
  • استفاده از هوش منطقی ریاضی و توسعه دادن مفاهیم ریاضی
  • توسعه دادن طیف وسیعی از مهارت های حرکتی
  • تقویت مهارت ساخت وسایل مورد استفاده در بازی
  • افزایش قدرت تخیل
  • توسعه رشد شخصی، اجتماعی و عاطفی از طریق بازی نمایشی
  • همکاری، نوبت گرفتن و آغاز نقش آفرینی
  • تقویت اعتماد به نفس، عزت نفس، خویشتن داری برای موقعیت های مشابه در زندگی واقعی
  • یاد گرفتن مستقل بودن و استقلال فردی
  • یاد گرفتن عضوی از کار گروهی و به عهده گرفتن نقش های مختلف در یک گروه مانند نغازه دار و مشتری
  • بیان شخصیت و ویژگی های شخصیتی کودک از طریق بازی تخیلی
  • یادگرفتن زبان تعاملات اجتماعی
  • یاد گرفتن احترام به عقاید دیگران در قالب نقش های مختلف
  • یادگیری چگونه تمیز کردن پیرامون خود
  • تقویت ابتکار عمل هنگام توسعه ایده ها در محل نقش آفرینی مانند درست کردن تابلویی برای مغازه
  • منعکس کردن احساسات به عنوام بخشی از نقش درون بازی مانند پرستار، مادر، پدر و…
  • توسعه هوش و رشد حرکتی
  • توسعه مهارت های حرکتی توسط تمرین و بازی با ابزار های واقعی
  • توسعه آگاهی از فضای موجود در محل نقش آفرینی و نحوه تقسیم آن با سایر هم بازی ها
  • توسعه خلاقیت و زیبایی شناختی
  • استفاده کردن از قوه تخیل برای داستان پردازی در فضای بازی
  • معرفی رنگ ها و مواد و وسیله های مختلف از طریق بیان کاربرد آنها، مثلا بشقاب عروسک من فلزی است و رنگش نارنجی است و بچه ام (عروسک کودک) در آن غذا میخورد.
  • لیستی از نقش های قابل اجرا توسط کودک تهیه کنید. مانند دکتر، آموزگار، آرایشگر و …
  • افزایش درک از محیط اطراف
  • دادن نقشی به کودک در بازی مبتنی بر کسب دانش در مورد محیط محلی، خانه ها و فرهنگ خود. به عنوان مثال، نقش هایی مانند فروشنده سوپر مارکت، کتابدار، منشی کلینیک، مربی کودکستان
  • در مورد خانواده در رابطه با نقشی که او بازی میکند صحبت کنید
  • اجرا کردن مجدد مناسبت ها و برخی مراسم. به عنوان نمونه، جشن عروسی، مهمانی تولد، مراسم عید نوروز و …
  • یادگیری شغل های مختلف در قالب نمایش. مانند، پلیس، آتش نشان، مزرعه دار و …
  • تجارب اولیه در علم و فناوری
  • کشف و شناسایی ویژگی های موجودات زنده به عنوان مثال از طریق نقش آفرینی و نمایش در بیمارستان، باغ وحش و …
  • کشف و تشخیص روند کار ها تا حد توان درک کودک در قالب نمایش و بازی
  • کاوش و انتخاب مواد و تجهیزات متناسب با بازی
  • توسعه مهارت ها، دانش ومفاهیم علمی از طریق نقش آفرینی
  • توسعه هوش منطقی ریاضی
  • کشف مفاهیم مختلف فضایی مربوط به ظرفیت، اندازه، وزن. از کلماتی مانند چه مقدار، پر، خالی، بیشتر،کمتر و … در بازی نمایشی با کودک استفاده کنید.
  • یادگیری حل مسئله از طریق بازی تخیلی مانند چند فنجان برای مهمانان نیاز است و چندتا کم است؟
  • ایجاد مفهوم زمان در بازی. مانند زمان صبحانه، ناهار، خواب و …
  • افزایش هوش کلامی
  • صحبت کردن درمورد فعالیت هایی که کودک باید در نقش نمایشی اش انجام دهد. به عنوان مثال از او می پرسیم به عنوان یک آشپز رستوران چه چیزهایی باید بگوید.
  • گسترش دایره لغات کودک در حوزه نقش نمایشی اش
  • استفاده از هوش کلامی برای ایجاد نقش ها
2-بازی جهان کوچک

بازی دنیای کوچک نوعی بازی تخیلی/داستانی است که کودکان را قادر میسازد تا خلاقیت خود را در لحظه در یک صحنه نمایشی  مانند دنیای واقعی و زندگی که به آن علاقه دارند، تقویت کنند. این بازی ارتباط نزدیکی با نمایش عروسکی و داستان پردازی دارد.

  • اهمیت بازی دنیای کوچک در یادگیری کودکان
  • تقویت دقت شنیداری و تقویت هوش کلامی
  • فراهم کردن فضا برای ساختن داستان هایی حول چیزهایی که کودک میداند
  • امکان خیال پردازی کودک در مورد تجربیاتی که کسب نکردند.
  • تقویت بداهه پردازی از طریق هوش کلامی
  • امکان بیان احساسات
  • امکان اشتراک گذاری مشاهدات، یافته ها و دانش کودک با دیگران
  • امکان کنترل توسط خود کودک به این معنی؛ که آنها به میل خود وارد به دنیای داستانی شوند و باز به میل خود از آن خارج شوند.
  • ترغیب کودک به بازی گروهی و تقوی مهارت های اجتماعی
  • آگاه ساختن کودک از احساسات و نیازهای دیگران و همچنین عواقب اقدامات آنها که منجر به ایجاد روابط سالم گروهی میشود.
  • انواع بازی دنیای کوچک
  • بازی کردن با حیوانات و موجودات دیگر. میتوانید از عروسک های مختلف حیوانات یا فلش کارت های آموزشی استفاده کنید.
  • بازی با ساختمان ها به عنوان مثال خانه ها، مزرعه، باغ وحش، گاراژ، قلعه، فرودگاه، ایستگاه فضایی، فروشگاه و…
  • بازی در یک صحنه. مانند صحنه برف، صحنه گم شدن در جنگل، صحنه بودن در جاده و …
  • بازی با وسایل نقلیه؛ به عنوان مثال اتوبوس، کامیون، قطار، ماشین آتش نشانی و…

کودکان به تدریج با هر یک از موارد فوق آشنا میشوند. همانطور که تجربه و صلاحیت انها افزایش پیدا میکند، کودک میتواند آزادانه سناریو ها و فضای تخیلی و نمادین  بازی را برای خود ایجاد کند و برخی از فاکتورهای بالا را با هم تطبیق دهد.

  • اهمیت بازی دنیای کوچک برای والدین و مربیان

این بازی والدین و مربیان را قادر می سازد تا موارد زیر را کشف کنند :

  • سطح دانش و درک کودکان
  • طرز تفکر کودکان
  • نگرش کودکان
  • مهارت های کلامی و ارتباطی کودکان
  • توانایی مهارت های اجتماعی کودکان

همچنین این نوع بازی به کودکان، والدین و مربیان اجازه می دهد  تا بر اساس ایده های کودک در یک محیط مشترک تعامل کنند و بعد والد یا مربی میتواند از این تجربیات برای ارتا یادگیری در سایر زمینه های درسی و زندگی کودک استفاده کند.

  • فرایندهای مورد بحث بازی جهان کوچک
  • یادگیری فعال: استفاده از اشیاء و اسباب بازی هایی مانند عروسک ها و وسایل عروسک ها، آدمک های کوچک، ماشین های اسباب بازی، عروسک های دستی و …
  • تقلید: این بازی صرفا کپی برداری از سایر رفتار ها برای کودک نیست، بلکه یادگیری کارهایی است که سایرین انجام می دهند و کودک آنها را در قالب روایت گویی همراه با تخیل تجربه می کند.
  • ایجاد تصاویر: می تواند شامل صداها، کلمات، یا حالات چهره باشد که همگی منجر به خط داستانی یا یک موقعیت ساختگی فرضی میشوند.
  • ایجاد نماد ها: شامل یک شی است چیز دیگری را نشان می دهد به عنوان مثال، یک جعبه به عنوان تپه، یک سبد آب به عنوان استخر شنا و غیره.  در ابتدا این نشانه ها در ابتدا فردی خواهند بود یعنی خود کودک آنها را مشخص میکند اما با مروز زمان و رشد کودک به تدریج توافق بر استفاده از نماد های مشترک به صورت گروهی را یاد میگیرد

این فرایند ها به تمام اشکال بازی از جمله نقاشی، خاک بازی، بازی های خانگی، موسیقی و بازی با اسباب بازی های مختلف تعلق دارند. هر کدام از بازی ها تجارب ویژه، منحصر به فرد و ارزشمند خود را به کودک عرضه می کنند و اجازه می دهند تا کودک در عین حال که احساسات و ایده ها یخود را بیان می کند روابط خود را با دیگران بهبود و توسعه ببخشد.

  • توسعه رشد شخصی، اجتماعی و عاطفی از طریق بازی های دنیای کوچک
  • یادگیری استقلال
  • یادگیری چگونگه کار کردن به عنوان یکی از اعضا گروه
  • یادگیری کار مشترک و گروهی
  • یادگیری مهارت های اجتماعی مانند، رعایت نوبت و …
  • مراقبت از محیط زیست و محیط پیرامون خود
  • تقویت اعتماد به نفس کودک در بیان و توسعه ایده ها از طریق استفاده از وسایل کم و ساده پیرامون
  • توسعه هوش حرکتی و رشد جسمی
  • توسعه مهارت های حرکتی توسط تمرین و بازی با ابزارهای واقعی
  • توسعه مفهوم آگاهی فضایی و تقویت هوش فضایی. به عنوان مثال قرار دادن وسایل مختلف در فضاها یمختلف خانه
  • تقویت هماهنگی دست ها و قدرت دیداری برای مثال، قرار دادن خیالی مهره های ریز در نخ
  • استفاده با اطمینان و با مهارت از تجهیزات کوچک
  • رشد خلاقیت و زیبایی شناختی
  • قرار دادن انواع مختلف وسایل و اشیاء پیرامون کودک تا برای خود محیط و دنیایی جدید و البته خیالی اما متناسب با وسایل در اختیارش ایجاد کند.
  • افزایش درک از محیط اطراف
  • ارتباط بین دنیای بازی و محیط محلی کودک. به عنوان مثال، به تصویر کشیدن و مقایسه کردن اتاق خانه خود کودک و اتاقی از خانه ی دوست و یا آشنا
  • گسترش آگاهی از هدف برخی از مکان های محیط محلی مثل بیمارستان و …
  • صحبت در مورد افراد جامعه محلی کودک، مثل کشاورز، خلبان و …
  • کسب تجارب اولیه در علم و فناوری
  • کاوش و مقایسه کردن مواد طبیعی و مصنوعی
  • توسعه مهارت های علمی. به عنوان مثال پیش بینی، مشاهده، طبقه بندی و…
  • توسعه هوش منطقی ریاضی
  • تقویت هوش فضایی و مفاهیم ریاضی از جمله کوچکی، بزرگی، سبکی و سنگینی و زمان
  • تقویت مفهوم شمارش
  • توصیف موقعیت افراد و اشیاء، به عنوان مثال استفاده از کلماتی مانند زیر، بالا، در کنار، در جلو و …
  • تقویت هوش کلامی
  • گفتگو کودک در مورد جهان تخیلی خود
  • گفتگو درمورد احساسات و عواطف خود
  • تبدیل کردن داستان خود به بخشی از نمایش نامه (در ادامه میتواند آن نمایش را اجرا کند و به صورت بازی نمایشی انجام دهد.)

ایجاد کردن طیف وسیعی از سناریو ها برای بازی تخیلی

3-بازی های خلاق

رشد خلاق و زیبایی شناختی کودکان برای یادگیری موفقیت آمیز آنها اساسی است. خلاق بودن کودکان را قادر می سازد تا بین چیزهایی که یاد گرفته اند ارتباط برقرار کرده و درک خود را افزایش دهند. تجربیاتی که کودک توسط خلاقیت خود در حین بازی به دست می آورد به موارد زیر کمک می کند:

  • توسعه مهارت های اجتماعی، فکری، جسمی و ارتباطی
  • افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس کودک
  • بالا بردن کیفیت زندگی
  • افزایش یادگیری کودک در مورد خود و کمک به جهان بینی کودک
  • انواع بازی های خلاقانه
  • هنر و طراحی

فرصت هایی برای طراحی و ساخت کودکان باید فراهم شوند تا کودک بتواند انواع مختلف وسایل و تکنیک ها را برای کشف رنگ ها، خطوط، اشکال، فضا، فرم و الگو در دو و سه بعد استفاده کند. این امر منجر به تقویت دقت دیداری، تقویت هوش فضایی و لمسی کودک میشود. آنها باید به استفاده از علائم، تصویر های نقاشی شده و سازه ها برای ایجاد دیدگاه شخصی در پاسخ به آنچه می بینند و تجربه می کنند، تشویق شوند.

  • موسیقی

از طریق موسیقی کودکان لذت، شادابی و خلاقیت را تجربه می کنند. موسیقی یکی از راه های قابل قبول برای آزاد سازی و بیان احساسات، خلق و خو و عواطف کودک است. کودکان باید فرصتی برای لذت بردن از موسیقی (هر نوع دلخواهی)، شرکت در نواختن ساز، آواز، حرکات ریتمیک و گوش دادن به موسیقی را داشته باشند.

  • توسعه رشد شخصی، اجتماعی و عاطفی از طریق بازی های خلاق
  • یادگیری استقلال
  • یادگیری چگونگه کار کردن به عنوان یکی از اعضا گروه
  • به عنوان مثال عضو یک گروه هنری یا رقص رقص گروه رقص
  • یادگیری مهارت های اجتماعی مانند به اشتراک گذاشتن وسایل و تجهیزات
  • ابراز احساسات ایده ها و ارزش ها از طریق هنر طراحی موسیقی و غیره
  • افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس کودک از طریق نمایش دادن کارهای هنری مانند نقاشی خود کودک
  • یادگیری استفاده از انواع ابزارها و تجهیزات مانند قلمو رنگ آمیزی، قیچی، آلات موسیقی و غیره
  • توسعه خلاقیت و بیان خود از طریق کارهای هنری
  • نگهداری از وسایل و محصولات دست ساز خود
  • توسعه هوش حرکتی و رشد جسمی
  • توسعه مهارت های حرکتی از طریق استفاده از طیف وسیعی از ابزارها و مواد. به عنوان مثال، قلمو های رنگ آمیزی در سایز های مختلف، غلتک، چسب و قیچی
  • توسعه مهارت های حرکتی، مانند برش، اتصال، قالب گیری، نگهداری و غیره
  • توسعه هماهنگی دست ها و چشم ها و تقویت دقت دیداری
  • ایجاد هماهنگی و مهارت در استفاده از انواع ابزارها
  • شروع به حرکت با ریتم موسیقی
  • افزایش کنترل و هماهنگی اعصاب و عضلات
  • افزایش درک از محیط اطراف
  • ارائه نمایش هایی از محیط کودک مانند خانه ساختمان ها و غیره
  • کودک از خانواده خودش عکس بگیرد و درباره خانواده خود صحبت کند
  • یادگیری نام مواد و تجهیزات مورد استفاده
  • برای تحریک خلاقیت از تجهیزات محیط محلی استفاده کنید.به عنوان مثال، برگ های درختان اطراف، سنگ، شن و غیره
  • کسب تجارب اولیه در علم و فناوری
  • کشف خواص مواد مختلف. به عنوان مثال مداد رنگی، پاستیل های روغنی، مواد قابل انعطاف و غیره
  • یادگیری حواس پنجگانه از طریق کشف بافت های نقاشی و سازهای موسیقی(لامسه و شنوایی)
  • مشاهده شباهت ها، تفاوت ها، الگوها و تغییرات. برای مثال، هنگام استفاده ازمواد مختلف به این نکات توجه ‌شود. مثل مداد رنگی و آبرنگ.
  • انتخاب مواد و تجهیزات مناسب برای انجام دادن فعالیت مشخص
  • کشف و شناسایی ویژگی های موجودات زنده. به عنوان مثال مشاهده نقاشی های گیاهان
  • پرسیدن سوال در مورد چگونگی و چرایی خاصیت مواد. برای مثال چرا چسب دو کاغذ را به هم می چسباند؟
  • شناسایی انواع صداها
  • کاوش و انتخاب مواد و تجهیزات برای ایجاد صداهای مختلف

 

 

منابع:

  1. Learning through play/UNICEF, 2018
  2. LEARNING THROUGH PLAY/ Early Years Interboard panelthe early y

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

بر روی ستاره‌ها کلیک کنید تا میزان رضایت‌مندی‌تان ثبت شود.

میزان رضایت‌مندی 4.1 / 5. شمارش آرا 9

هیچ نظری ثبت نشده است! شما اولین نفر باشید ...

5 1 پیام
امتیاز مطلب
0 پیام ها
بازخورد درون خطی
نمایش همه پیام ها
0
لطفا دیدگاه خود را بیان کنیدx