راهکارهای حتمی برای علاقه مند کردن کودکان به مشق نوشتن
احتمالا برای شما هم پیش آمده که به این موضوع فکر کنید که اصلا نوشتن مشق چه فایده ای دارد. تکالیف معمولا با خود دردسر به خانه میآورند و حتی والدین نیز از آنها بیزارند. انگار این همه بگو مگو و چالش بر سر نوشتن مشق اصلا به فوایدش نمیارزد.
اصلا نوشتن مشق چه فایده ای دارد ؟
مشق نوشتن به کودکان کمک میکند تا مهارتهای زبانی، تمرکز، خلاقیت و مسئولیتپذیری خود را بهبود بخشند. تکالیف خلنگی بخش مهمی از آموزش دانش آموزان است؛ زیرا به توسعه مهارت های اصلی مختلف کمک می کند.
- مهارتهایی که در طول عمر با آنها همراه خواهد بود.
- نوشتن مشق ، یادگیری را تقویت میکند.
- نوشتن مشق به دانش آموزان کمک میکند مطالب را بهتر حفظ و درک کنند.
- انجام تکالیف به موقع به دانش آموزان مدیریت زمان و اولویت بندی می آموزد.
- استقلال را تقویت می کند.
- آنها را برای آزمون آماده می کند و … .
تکالیف مدرسه میتواند، در صورتی که دانش آموز اهمیت آن را درک کند فواید زیادی برای او داشته باشد. تکالیف میتوانند به افزایش بهره وری و ایجاد انگیزه در کودکان کمک کنند. تکالیف به عنوان وظایفی تعریف میشود که به دانش آموزان به عنوان شرح و مرور کارهای کلاسی در خارج از مدرسه، محول میشوند. بنابراین مسئولیت پذیری مهمترین مهارتی است که به وسیله نوشتن مشق به کودکان آموزش داده میشود.
مزایای نوشتن مشق برای کودکان
- 1. تقویت مهارتهای کلامی: نوشتن مشق به کودکان کمک میکند تا مهارت خواندن، نوشتن و املای صحیح را تقویت کنند. این فرآیند باعث میشود که کودکان عبارتها و جملات را به درستی بسازند و دایره واژگان خود را افزایش دهند. آنها با تمرین مستمر در نوشتن، بهبود قابل توجهی در قواعد گرامری، املای صحیح و ساختار جملات خواهند داشت.
- تمرین تمرکز: در حین انجام دادن تکلیف ، کودکان باید دقت بالایی داشته باشند و بر یک وظیفه خاص متمرکز شوند. این تمرین به آنها کمک میکند تا توانایی تمرکز و توجه خود را بهبود ببخشند که در درسهای دیگر و در زندگی روزمره آنها نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- تقویت مسئولیت پذیری: نوشتن مشق به کودکان یادآوری میکند که به موقع وظایف خود را انجام دهند. آنها باید تکلیف مدرسه خود را به موقع تکمیل کنند و این باعث میشود که مسئولیتپذیری آنها تقویت شود و یاد بگیرند باید به تمام وظایف خود عمل کنند.
- تقویت پشتکار: کودکانی که عادت میکنند هر روز مشق بنویسند، توانایی تمرکز ذهنی و پشتکار خود را تقویت میکنند که این مهارت هم در تمام زمینههای زندگی برای آنها ضروری است و مفید واقع میشود.
- توسعه تفکر و خلاقیت: نوشتن مشق به کودکان فرصت میدهد تا تفکرشان را توسعه داده و خلاقیت خود را بیان کنند. آنها میتوانند به روشهای خاصی مسئله را حل کنند و ایدههای خلاقانه خود را در قالب نوشتن مشق پیاده کنند.
- مدیریت زمان
- اولیویت بندی در زندگی
- ارزیابی یادگیری و سطوح درک دانش آموزان و چیدن برنامه های تقویتی مهارتی در صورت نیاز
- ارتقاء مهارت حل مسئله
- تکالیف به کودکان می آموزند که کارهایی وجود دارند که حتی اگر آنها را دوست نداشته باشیم باید انجامشان دهیم.
- آموزش استقلال
- آموزش اهمیت برنامه ریزی
بدون دردسر مشق مینویسه باورت میشه؟
معایب نوشتن مشق
البته نوشتن مشق میتواند برای کودکان معایبی نیز به همراه داسته باشد. این معایب ممکن است از طریق تکلیفهای سنگین و زیاد یا تکلیفهایی که خلاقیت کودک را تحریک نمیکنند، حاصل شود. انتخاب نوع و نحوه انجام تکالیف توسط کودک مسئلهای است که معلمان و والدین باید به آن دقت کنند.
۱. گرفتن وقت کودکان: نوشتن مشق نیازمند زمان و تمرکز است که ممکن است برخی از کودکان را از فعالیتهای دیگری که علاقه مند به آنها هستند، باز دارد. با این حال در مدارسی که هنوز تکالیف سنتی به کودکان میدهند این مورد به فراوانی دیده میشود.
۲. فشار و استرس: برخی از کودکان ممکن است در زمان نوشتن مشق با فشار و استرس روبرو شوند، به خصوص اگر از سوی معلمان و والدین برای نوشتن مشق مورد فشار قرار بگیرند. یا تکالیف سنگین و بیش از ظرفیت خود داشته باشند.
۳. خستگی و کسالت: گاهی کودکان به دلیل نوشتن مشق طولانی، خسته و کسل میشوند. این موضوع ممکن است باعث کاهش تمرکز و کیفیت نوشتار آنها شود.
مشقهای جذاب برای کودکان
در بین تکالیف خانگی، تکالیفی وجود دارند که میتوان از آنها استفاده کرد تا انواع مهارتها در کودکان را ارتقاء داد. انواع مشقهای تقویت کننده را میتوان در دسته بندیهای زیر جای داد:
- مشقهای عملی و تجربی: مشقهایی که کودکان را به انجام فعالیتهای عملی و تجربی ترغیب کنند، جذابیت بیشتری برای آنها دارند. مثلاً:
- مشقهایی که نیاز به وقت گذرانی در طبیعت دارد
- تجربههای علمی یا هنری
- مشقهایی که با ورزش و بازیها مرتبط باشند.
۲. مشقهای خلاقانه: نوشتن مشق هایی که کودکان را ترغیب به خلاقیت و اندیشه خود میکند، برای آنها جالبتر است. مثلاً:
- مشقهایی که به آنها اجازه میدهد، داستانها را تغییر دهند
- نقاشی کنند
- داستانها و شعرهای خود را بنویسند.
۳. همکاری در مشقهای گروهی: مشقهایی که به کودکان اجازه میدهد با دوستان یا خانوادهشان همکاری کنند، میتوانند جذابیت بیشتری داشته باشند. این مشقها میتوانند شامل پروژههای گروهی، بازیهای تعاونی یا رقابتهای تیمی باشند.
در نهایت، لازم است بدانید، انتخاب مشقهایی که جذابیت بیشتری برای کودکان دارند، به عهده معلمان و والدین است. آنها با شناخت بهتری از علایق و تواناییهای کودکان میتوانند مشقهایی مناسب و جذاب را برای آنها ارائه کنند.